Klasickým receptem jsou slávky na víně. Luxusnější úpravu pak nabízí jedinečný recept mušlí po námořnicku.
Pro 4-6 mlsounů:
4 kg mušlí slávek
15 ml bílého vína
15 ml smetany
1 střední bílá cibule
1 střední červená cibule
1 stroužek česneku
1 menší mrkev
4 řapíky celeru
1 rajče
hrst hladké petržele
bobkový list
4 kuličky nového koření
pepř, sůl
Mušle vyperte ve slané vodě a zbavte byssových vláken a nečistot. Pokud se samy otevřely nebo páchnou, vyhoďte je! Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, mrkev a celer na nudličky a česnek na plátky. Do kastrolu nalijte víno, přidejte směs krájené zeleniny a mušle. Osolte, přidejte koření a pod pokličkou přiveďte do varu na prudkém ohni. Asi po dvou minutách mušle prohoďte tak, aby se ty, které byly vespod, přesunuly nahoru a obráceně.
Po dalších dvou minutách, když už jsou všechny mušle otevřené, přidejte na kostičky nakrájená rajčata, jemně nakrájenou petrželku a smetanu. Duste ještě minutu.
Podávat je můžete s rozpečenou bagetkou nebo pommes frites.
Martina Bittnerová
foto: Margo Brodowicz, unsplash