Aneb bahenní dort je známý i pod názvy Mississippimud cake nebo mud pie. Tato čokoládová dobrota se peče v mnoha variacích. Původní recept je již neznámý. Traduje se, že vznikl v sedmdesátých letech minulého století v jižní Americe a místní jeho podobu přirovnávají k bahnu v řece Mississippi.
250 g rozpuštěného másla
2 hrnky krupicového cukru
1 hrnek teplé vody
150 g hořké čokolády
1/3 hrnku hrozinek
1/3 hrnku kořeněného rumu
1½ hrnku hladké mouky
¼ hrnku holandského kakaa
½ prášku do pečiva
2 vejce lehce našlehané
Troubu předehřejeme na 160°C. Dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme a vyložíme pečícím papírem. Ve vodní lázni smícháme máslo, cukr, vodu, čokoládu, rum a rozinky. Vše mícháme na mírném plameni, dokud nevznikne hladký krém. Ten pak přelijeme do mísy a necháme vychladnout. Do další mísy prosijeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přisypeme k čokoládové směsi a přimícháme vejce. Přelijeme do formy a pečeme asi 75 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, vytáhneme z trouby a necháme deset minut chladnout. Poté vyjmeme z formy a dáme vychladnout na mřížku.
poleva:
2 hrnky moučkového curku
1/3 hrnku holandského kakaa
50 g rozpuštěného másla
1-2 lžíce teplé vody
Ve větší míse smícháme kakao s cukrem. Přidáme máslo a nakonec i vodu. Vše důkladně promícháme, aby nevznilky hrudky. Jakmile dort vychladne, můžeme jej polevou potřít.
rdc
foto: Andrew Young