Mrkev se coby sladidlo do moučníků používá již od dob středověku. Umělá sladila byla příliš vzácná a drahá, a tak se nahrazovala sladkou zeleninou, jíž mrkev bezesporu je.
Počátky mrkvového koláče jsou sporné, říká se že pochází z Norska. Nejvíce zmínek o něm však bylo z období druhé světové války ve Velké Británii, kdy byl cukr na příděl a lidé ho všelijak nahrazovali.
Na počátku sedmdesátých let se pak začal podávat jako dezert v amerických restauracích. A lidé si ho natolik oblíbili, že ho snad každá tamější rodina zařadila do jídelníčku.
200 g mrkve
300 g hladké mouky
2 lžičky skořice
1 prášku do pečiva
½ lžičky sody
200 g jemného třtinového cukru
4 vejce
250 ml olivového oleje
kůra z jednoho citronu
kůra z jednoho pomeranče
150 g nasekaných vlašských ořechů
plechovka ananasu, odvodněného a nakrajeného na malé kousky
krém na sýrovou polevu
125 g nesoleného másla v pokojové teplotě
50 g moučkového cukru
250 g smetanového sýru (Buko, Philadelphia)
Předehřejeme troubu na 150 °C. Prosijeme mouku, skořici, práškový cukr a sodu a smícháme s cukrem. Vejce rozšleháme s olejem, citronovou a pomerančovou kůrou. Oloupeme a nadrobno nastrouháme mrkev a přidáme ji do směsi s moukou. Přidáme ořechy a ananas a lehce promícháme. Směs nalejeme do formy a pečeme 70-80 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.
Na polevu si vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, šleháme, dokud nezískáme hladký krém, nakonec přidáme smetanový sýr. Krém dáme ochladit do ledničky a chladíme dokud není pevný, ale lehce roztíratelný.
Krém můžeme rozetřít po koláči, jak je nám libo. A stačí už jen podávat.
rdc
foto: marcus urbenz, unsplash
Neměla by být v mrkvovém koláči i mrkev ???
Hned pod úvodním textem máte napsáno 200 g mrkve.
Vždyť to am je napsané „Oloupeme a nadrobno nastrouháme mrkev“ )
To je, ale aspoň odhad množství té mrkve…
V receptu není mrkev,, až v postupu- není zase množství.
Já bych dala tak cca 100 gramů, max. půl množství co je mouky ale určitě to tu doplní
To je jak v té pohádce : večeře- vzduch omaštěny větrem