Se studenou meruňkovou polévkou se setkáte především u našich německých sousedů. Málokdo však skousne studenou polévku. Pokud vás přesto polévka z meruněk láká, ale nemáte rádi příliš extravagantní jídla, vyzkoušejte tuto variantu. V tomto receptu převládá hlavně mrkev, kterou meruňky jen trochu doplňují.
Pokud nemáte k dispozici čerstvé meruňky, použijte klidně zavařené.
Pro 4 mlsouny:
1 stroužek česneku
2 cibule
3 větší mrkve
75 g meruněk
červená chilli paprička
2 lžíce rostlinného oleje
sůl
pepř
1 l zeleninového vývaru
hrst lístků bazalky
½ citronu
1 lžíce medu
Česnek a cibuli oloupeme na nakrájíme na jemno. Mrkve omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Meruňky oloupeme od slupky, rozpůlíme, vyhodíme pecku a nakrájíme nadrobno. Chilli papričku podélně rozkrojíme, očistíme od semínek a nasekáme. V hrnci rozehřejeme olej a česnek s cibulí na něm krátce osmažíme. přidáme mrkev a chilli a 5 minut po pokličkou podusíme. Ochutíme solí a pepřem. Poté přidáme meruňky, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme 15 minut. Polévku rozmixujeme do krému a dochutíme, šťávou z citronu, medem a nakonec posypeme bazalkou.
rdc