Polévka je grund, ale menším mlsounům to zkrátka nevysvětlíte. Pokud vám pořád oponují, že polévku jíst nebudou, protože jim nechutná. Připravte jim tuto s pomerančovým džusem. Zamilují si ji. Pokud ji budete podávat dětem, uberte chilli a pokud nejsou zvyklí na zázvor, můžete snížit jeho množství také.
A pokud ji budete podávat dospělým, s přísadami naopak nešetřete, abyste si ji pořádně vychutnali.
Pro 4 mlsouny:
800 g mrkve
50 g zázvoru
1 cibule
1 chilli paprička
1 lžíce oleje
½ l pomerančového džusu
1 lžíce zeleninového vývaru
200 g zakysané smetany
svazek koriandru
sůl
pepř
Mrkev očistíme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Zázvor a cibuli oloupeme a obojí nakrájíme nadrobno. Očištěné chilli podélně rozřízneme, očistíme od semínek a nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme olej. Zázvor a cibuli na něm podusíme, poté přidáme mrkev a ¾ chilli a krátce orestujeme. Zalijeme pomerančovým džusem a ½ l vody. Přivedeme k varu a poté přidáme zeleninový vývar. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme 30 minut.
Mezitím omyjeme koriandr a necháme okapat. Lístky otrháme a nasekáme najemno.Po30 minutách polévku rozmixujeme. Pokud je příliš krémová, přidáme do ní trochu vody. Ochutíme ji solí a pepřem a můžeme servírovat. Podáváme s trochou smetan, posypané chilli a koriandrem.
Martina Mlsná
foto: www.lecker.de