Hledáte recept na jednoduchou ale trochu netradiční bábovku? Pak si upečte tuto mrkvovou. Díky jogurtu a mrkvi je vláčná, nedrolí se a je mooc dobrá.
Citronová poleva je jen pomyslnou třešničkou, která bábovku povýší na dezert hodný nedělního stolu.
Na přípravu je velmi jednoduchá. Příprava trvá i s pečením necelou hodinu a pak už je počkat až vychladne.
Podělte se v komentářích, jak vám chutnala.
Na formu o průměru 26 cm:
400 g polohrubé mouky
300 g cukru
1 sáček vanilínového cukru
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička skořice
špetka soli
400 ml bílého jogurtu – kravského či sójového
200 ml rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový)
na polevu:
250 g moučkového cukru
3 lžíce šťávy z citronu
Bábovkovou formu vymažeme tukem. Použít můžeme sprej nebo vymastíme máslem a vysypeme moukou. Troubu necháme rozehřát na 175 °C. Všechny sypké přísady smícháme. Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme s olejem a jogurtem a poté za pomocí šlehače na bílky zašleháme do moučné směsi. Jakmile získáme hladké těsto, nalijeme jej do formy a dáme péct na cca. 40 minut. Jestli je těsto hotové, poznáme za pomocí špejle. Poté vyjmeme z trouby a necháme asi hodinku vychladnout. Vyjmeme z formy a necháme dochladnout. Mezitím dohladka smícháme moučkový cukr s citronem. Přelijeme přes bábovku a necháme zatuhnout.
Martina M.