Kdo by ke kávě nebo čaji nedal rád bábovku?
Českou klasikou je mramorová bábovka.
Kdo ji zná, jistě dá za pravdu a kdo ne, měl by to napravit a bábovku upéct.
Chutná jako od maminky.
Skvěle poslouží jako snídaně i jako svačina.
200 g moučkového cukru
200 g másla
400 g polohrubé mouky
400 – 500 ml mléka
1 lžíce kakaa holandského typu
Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s cukrem a máslem do krémova. Bílky ušleháme dotuha. Mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně ji s mlékem vmícháme ke žloutkové směsi. Nakonec do těsta zpracujeme ušlehané bílky a rozdělíme ho na dva díly (velikosti dvou třetin a jedné třetiny). Do menšího dílu vmícháme kakao. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na dno nalijeme polovinu světlé směsi, na tu tmavou a nakonec zbytek světlé. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně hodinu, dokud těsto nelepí na špejli.
Sandra Špačková
foto: Salim Virji