Pravý původ čokoládové pěny je neznámý. První písemná zmínka o tomto dezertu se údajně objevila na gastronomické výstavě konané v New Yorku a to již v roce 1892.
Recept však byl zveřejněn až v roce 1897, v rubrice domácnost, v deníku The Boston Daily Globe.
Někteří historikové ale přisuzují její vznik umělci Henri de Toulouse-Lautrec, jehož zálibou bylo vaření a který přišel se zajímavým návrhem pojmenovat dezert jako čokoládovou majonézu.
Původní recept se skládal jen z čokolády, cukru a bílků, postupně se začal obměňovat a zdokonalovat.
V dnešních receptech můžeme narazit na máslo, vanilku, amaretto, brandy aj. – zkrátka vše je povoleno.
175 g tmavé čokolády (s obsahem 70 až 80% kakaa)
2 lžíce másla
4 bílky
2 lžíce hnědého cukru
½ smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
špetka soli
Čokoládu nalámeme do mísy, vyvoříme vodní lázeň a za postupného míchání rozpustíme. Poté sejmeme z ohně a pomalu vmícháme máslo. Směs necháme lehce vychladnout.
Mezitím si ušleháme sníh, který lehce posolíme. Přisypeme cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud nebude sníh tuhý. V mícháme do něj připravenou teplou čokoládu.
Vanilkový lusk rozřízneme, semínka nožem vyjmeme a zamícháme do smetany, ze které následně ušleháme šlehačku. Šlehačku přimícháme do čokolády. Vše děláme pomalu a jemně, aby se nevytvořily hrudky.
Pěnu dáme do sklenic a necháme minimálně dvě hodiny uležet. Zdobíme ovocem, čokoládovými hoblinami či mátovými lístky.
rdc