Mousse au Chocolat

cokoladova-pena

Pravý původ čokoládové pěny je neznámý. První písemná zmínka o tomto dezertu se údajně objevila na gastronomické výstavě konané v New Yorku a to již v roce 1892.

Recept však byl zveřejněn až v roce 1897, v rubrice domácnost, v deníku The Boston Daily Globe.

Někteří historikové ale přisuzují její vznik umělci Henri de Toulouse-Lautrec, jehož zálibou bylo vaření a který přišel se zajímavým návrhem pojmenovat dezert jako čokoládovou majonézu.

Původní recept se skládal jen z čokolády, cukru a bílků, postupně se začal obměňovat a zdokonalovat.

V dnešních receptech můžeme narazit na máslo, vanilku, amaretto, brandy aj. – zkrátka vše je povoleno.

175 g tmavé čokolády (s obsahem 70 až 80% kakaa)

2 lžíce másla

4 bílky

2 lžíce hnědého cukru

½ smetany ke šlehání

1 vanilkový lusk

špetka soli

Čokoládu nalámeme do mísy, vyvoříme vodní lázeň a za postupného míchání rozpustíme. Poté sejmeme z ohně a pomalu vmícháme máslo. Směs necháme lehce vychladnout.

Mezitím si ušleháme sníh, který lehce posolíme. Přisypeme cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud nebude sníh tuhý. V mícháme do něj připravenou teplou čokoládu.

Vanilkový lusk rozřízneme, semínka nožem vyjmeme a zamícháme do smetany, ze které následně ušleháme šlehačku. Šlehačku přimícháme do čokolády. Vše děláme pomalu a jemně, aby se nevytvořily hrudky.

Pěnu dáme do sklenic a necháme minimálně dvě hodiny uležet. Zdobíme ovocem, čokoládovými hoblinami či mátovými lístky.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>