Základem mnoha mongolských jídel je maso, které bývá velmi tučné a vyloženě plave ve vlastní šťávě.
V Mongolsku se nejvíce konzumuje skopové a druhotně kozí maso, nejoblíbenější je ale hovězí maso z horského skotu.
Mongolové obvykle vaří vše v jednom hrnci a nejinak je tomu i u tohoto pokrmu.
Přílohou bývá rýže či brambory, doplněné o zeleninový salát.
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky mletého zázvoru
2 stroužky česneku
¾ hrnku sójové omáčky
¾ hrnku vody
¼ hrnku kukuřičný škrob
½ hrnku drcené mrkve
3 středně velké cibule, nasekané
jarní cibulka
Maso obalíme v kukuřičném škrobu. Zbývající přísady přidáme do větší pánve s širokým dnem a dobře promícháme. Přidáme maso a smažíme, až vše změkne.
Martina Mlsná
foto: JaBB