Meruňky jsou v tomto období snadno k sehnání a kdo z nich zrovna nepřipravuje pálenku, nezavařuje, nepojídá je jen tak, určitě z nich chce upéct koláč.
Meruňkový moučník chutná jak malým, tak dospělým a lze jíst jak ke kávě, tak na snídani.
Ochutnejte tento snadný recept.
Na formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Na těsto:
300 g mouky
21 g droždí
2 lžíce cukru
120 ml teplého mléka
½ lžičky soli
60 g změklého másla
Na drobenku:
150 g mouky
80 g cukru
100 g másla
700 g čerstvých meruněk
máslo na vymazání
mouka na vál
3 vejce
500 g tvarohu
75 g cukru
½ balíčku vanilkového cukru
2 lžíce cukru moučky
Mouku prosejeme do větší mísy, uprostřed vytvarujeme důlek a rozdrolíme do něj kvasnice. Přidáme cukr, máslo a 40 ml teplého mléka. Necháme 20 minut nakynout. Poté zalijeme zbylým teplým mlékem a vyhněteme v hladké těsto. Pokud je těsto hodně tekuté, přidáme mouku, v opačném případě mléko. Přikryté necháme v teple hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Mezitím si z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Dáme uležet do chladna.
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Formu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Těsto dáme na pomoučněný vál a ještě jednou ho rukama prohněteme. Vytvarujeme z něj kouli, vložíme do formy a rovnoměrně vymačkáme po celém povrchu. Těsto na několika místech propícháme. Vejce rozbijeme a žloutky smícháme s tvarohem, cukrem a moučkovým cukrem. Bílky osolíme a vyšleháme z nich sníh a poté je opatrně přimícháme k tvarohu. Směs rozetřeme na těsto, vyložíme meruňkami a posypeme drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Povrch by měl zezlátnout. Těsto nesmí na špejli lepit. Podáváme vychlazené, posypané cukrem.
rdc
Použila jsem na koláč formu o průměru 30 cm, a i tak mi přišla malá a taky se mi zdálo, že na tak málo mouky je tam moc kvasnic a koláč i chutnal po kvasnicích. Nakonec se všechen sice snědl, ale i tak ho už dělat bohužel nebudu. Navíc chybí v ingrediencích i jakou mouku autor používá a v popisu nestojí, kam se přidává 60 g másla:-(