aneb Zapečený lilek s mozzarelou a rajčaty
je tradiční italské jídlo, které si ve světě našlo velkou popularitu. Opět není zcela jasné odkud přesně pochází. O jeho původu se snad odjakživa dohadují tři italské regiony: Emilia Remagna, Sicílie a Kampánie.
I když by se podle přídomku Parmigiana mohlo zdát, že pochází z Parmy. Nejedná se o recept na parmský způsob. Když zase navštívíte Neapol, zarputilí Neapolci budou s jistotou tvrdit, že je to pokrm pocházející z jejich kraje.
S největší pravděpodobností recept pochází ze Sicílie, kam pravděpodobně doputoval z Řecka. Parmiciana se totiž říkalo dřevěným deskám poskládaným nad sebou v okenicích. Tyto desky připomínají způsob ukládání lilků do pekáče. K tomu navíc na Sicílii pěstují speciální odrůdu lilků zvané petrociane. Každému, kdo umí italsky, je hned jasné, že výrazy jsou si velice podobné. Právě proto se tento pokrm mimo jiné nazývá Parmigiana di melanzane (skládačka z lilků).
V jednotlivých krajích se odlišují i recepty. V některých krajích se lilek obaluje ve strouhance, v jiných zase v mouce s vejcem. Někde se používá mozzarella, jinde pecorino či parmazán.
2 lilky
1 cibule
400 g mozzarelly
4 naběračky rajčatového protlaku
1 svazek bazalky
nastrouhaný parmazán
mouka na obalení
arašídový olej na smažení
špetka cukru
olivový olej
sůl
Lilek nakrájíme na kolečka (pokud je dlouhý krájíme podélně), plátky osolíme a necháme chvilku stranou. To proto, abychom jej odvodnili. V hrnci si na olivovém oleji osmažíme cibulku nakrájenou na jemno, přidáme rajčatový protlak, špetku cukru a dochutíme solí. Necháme trochu prohřát a stáhneme z ohně. Z lilků otřeme vodu, lehce je obalíme v mouce a osmažíme pro změnu na arašídovém oleji. Do zapékací misky naskládáme jednotlivé vrstvy – rajčatový protlak, plátky lilku, plátky mozzarelly a nakonec posypeme strouhaným parmazánem. Takto vytvoříme 3-4 vrstvy, poslední vrstvou bude rajčatový protlak, který posypeme silnou vrstvou parmazánu. Vložíme do předehřáté trouby na 180° C přibližně 20 minut.
rdc
Do melanzane alla parmiggiana se vubec nedava protlat ale „passata di pomodoro“ coz je rajske olopane a prosle sitem aby se zbavilo seminek a pak se uvari a ochuti.Da se koupit hotova v obchode.V zadnem pripade protlak!