Tento koláč je tak neobvyklý, ale tak dobrý!
Kombinaci ostřejší chuti balzamikového octu s medem, skořicí a špetkou mletého pepře v křupavém mřížkovém těstu podlehne každý.
Pokud není čas, je možné těsto koupit a vyhrát si jen s náplní, i tak si na koláči určitě pochutnáte.
Mňam.
Těsto:
¾ hrnku studeného másla, nakrájeného na kousky
1 lžička soli
Náplň:
¼ hrnku mazeiny (kukuřičného škrobu)
2 lžíce balzamikového octa
½ hrnku cukru
1/3 hrnku medu
1 lžička vanilkového extraktu
¼ lžičky mleté skořice
špetka mletého pepře
2 lžíce másla, nakrájeného na kostičky
1 větší vejce
Ingredience na těsto za pomocí robota smícháme, až těsto připomíná mleté maso. Poté za stálého míchání přidáme 4 lžíce ledové vody a mícháme, pokud bude potřeba přidáme další vodu. Až z těsta budeme mít hladkou kouli, rozdělíme jej na polovinu, zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice. Minimálně na dvě hodiny. (Vydrží i dva dny.)
1 hrnek borůvek nasypeme do velké mísy a rozdrtíme je. Přisypeme mazeinu a ocet a počkáme, až se rozpustí. Poté přimícháme cukr, med, vanilkový extrakt, sůl, skořici a pepř. Promícháme a nakonec přisypeme i zbylé borůvky. Formu na koláč vymažeme máslem. Těsto vyválíme a vyložíme jím dno a okraje vymazané formy, zbylé těsto ořízneme. Do těsta uděláme na několika místech vidličkou díry a navrch vylijeme borůvkovou náplň a navrch položíme kostičky másla. Druhé těsto také vyválíme a nakrájíme je na proužky, které poklademe na vrch náplně a vytvoříme z nich mřížku. Vejce rozšleháme a těsto jím potřeme. Vložíme mrazáku a necháme ledovat, dokud se koláč nezpevní (asi 10 minut).
Troubu předehřejeme na 220 ° C. Koláč přikryjeme hliníkovou fólií a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme 20 minut. Poté z koláče sundáme alobal, teplotu snížíme na 180 ° C a pečeme 25 – 35 minut, až těsto zezlátne nebo se na něm začnou tvořit bublinky. Vyndáme z trouby a z plechu a chladíme na mřížce. Podáváme studené.
Sandra Špačková
zdroj: Julie Grimes, Southern Living