Máte chuť na sladké těsto?
Upečte si buchtu z těsta podobného mazanci ve formě na srnčí hřbet, nebudete litovat.
Je to jednoduché tak, že to zvládne i naprostý lajk.
Podávejte ještě vlažné. Chutná skvěle s máslem nebo s marmeládou, anebo s obojím.
Na formu na srnčí hřbet o délce 20 cm:
250 g hladké mouky
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
1/2 lžičky soli
40 g změklého másla
150 g rozinek, plátků mandlí
+ 1 lžíce másla na vymazání formy
Vejce rozšleháme, 2 lžíce z toho dáme stranou. Mouku dáme do mísy. Mléko ohřejeme. Do mléka rozdrobíme droždí a smícháme s cukrem a větší částí vejce. Přidáme k mouce, promícháme, přidáme máslo a nakonec směs rozinek a mandlí a špetku soli. Vyhněteme do těsta. Přikryjeme a necháme asi 45 minut vykynout.
Formu vymažeme máslem. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a vytvarujeme do tvaru formy. Vyložíme jím formu a necháme ještě asi deset minut dokynout. Ostrým nožem těsto nařízneme a povrch natřeme vejcem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a pečeme 30 minut, nebo dokud těsto nelepí na špejli.
Sandra Š.