Mazanec tak trochu jinak

Máte chuť na sladké těsto?

Upečte si buchtu z těsta podobného mazanci ve formě na srnčí hřbet, nebudete litovat.

Je to jednoduché tak, že to zvládne i naprostý lajk.

Podávejte ještě vlažné. Chutná skvěle s máslem nebo s marmeládou, anebo s obojím. :-)

 

 

Na formu na srnčí hřbet o délce 20 cm:

1 vejce
250 g hladké mouky
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
40 g cukru
1/2 lžičky soli
40 g změklého másla
150 g rozinek, plátků mandlí

+ 1 lžíce másla na vymazání formy

Vejce rozšleháme, 2 lžíce z toho dáme stranou. Mouku dáme do mísy. Mléko ohřejeme. Do mléka rozdrobíme droždí a smícháme s cukrem a větší částí vejce. Přidáme k mouce, promícháme, přidáme máslo a nakonec směs rozinek a mandlí a špetku soli. Vyhněteme do těsta. Přikryjeme a necháme asi 45 minut vykynout.

Formu vymažeme máslem. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a vytvarujeme do tvaru formy. Vyložíme jím formu a necháme ještě asi deset minut dokynout. Ostrým nožem těsto nařízneme a povrch natřeme vejcem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a pečeme 30 minut, nebo dokud těsto nelepí na špejli.

Sandra Š.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>