Historie marockého čaje je obestřena tajemstvím a existuje hned několik teorií o jeho vzniku. Jedna z verzí je ta, že se čaj do marockých kuchyní rozšířil v době rozkvětu obchodu mezi Evropou a Marokem. Král Moulay Ismail údajně zelený čaj obdržel darem od britské královny poté, co Maroko propustilo vězněné Evropany.
K přípravě marockého mátového čaje se používá směs sušené marocké máty a zeleného čaje. Tato máta Nana, je silnější než ta, která u nás běžně roste.
Nana Máta má příznivé účinky na nervovou soustavu, mírní bolesti, mírní žaludeční neurózy a zlepšuje dýchání.
Tuto směs si můžete zakoupit už připravenou, anebo si složky smíchat podle sebe.
Pokud tuto mátu či směs nejste schopni sehnat, postačí i česká máta.
Na 1 konvici:
1 svazek máty
1 lžíce zeleného čaje (např. Gunpowder)
1 kvalitního zeleného čaje
cukr popř. med
Čajovou směs zalijeme vodou o teplotě 70 – 80 °C. Necháme louhovat max. 15 minut. Nálev přecedíme, osladíme, smícháme a naléváme do sklenic z výšky, aby lehce pěnil.
Sandra Š.
foto: travelwayoflife