Máte rádi kuřecí špalíčky?
Jejich obliba stoupá obzvláště, když je venku hezky a je možné vytáhnout gril. Marinované kuřecí špalíčky na grilu, to je totiž teprve dobrota.
Než ale bude tak teplo na to, abychom mohli grilovat, připravme si kuřecí špalíčky v troubě s čerstvým špenátem.
Kdo by potřeboval k pokrmu ještě přílohu, může si připravit vařené brambory, ty se k jídlu dobře hodí.
šťáva ze dvou limetek
5 lžic medu
4 ½ lžic oleje
Asi 4 cm zázvoru
1 kg čerstvého špenátu
sůl
5 lžic sezamových semínek
10 lžic sojové omáčky
Maso omyjeme, osušíme a položíme na plech. V misce smícháme limetovou šťávu, med, sojovou omáčku a olej. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Chilli rozpůlíme a vyškrábeme semínka a nakrájíme najemno. Spolu se zázvorem přimícháme do marinády. Polovinou marinády potřeme špalíčky a necháme asi hodinu marinovat.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia a vložíme do něj plech se špalíčky. Pečeme asi 45 minut. Po polovině pečení, špalíčky obrátíme.
Mezitím očistíme špenát a ve vroucí osolené vodě jej jednu minutu povaříme, vyjmeme a ihned ponoříme do studené vody. Poté špenát důkladně vymačkáme. Na pánvi opražíme sezamová semínka, přimícháme špenát a zalijeme zbylou marinádou a dochutíme solí.
Servírujeme spolu se špalíčky.
Sandra Špačková
foto: Sonja Tobias