Jahody posilují metabolismus, pomáhají při chudokrevnosti nebo při léčbě močových a žlučových kamenů. Mají protizánětlivý účinek a používají se ke snížení horečky. Jen málokdo ví, že jahody zvyšují sexuální výkonnost.
Jahody jsou vynikající v bublaninách, salátech, dezertech. Připravují se z nich marmelády, kompoty a dokonce i polévky.
Výtečné mlsání z nich však uděláte jen za pomocí trochy cukru, popřípadě šlehačky – obzvláště pokud je necháte chvíli marinovat. Ochutnejte na vlastní jazýček.
Pro 2 mlsouny:
½ citrónu
2 stonky bazalky
150 ml smetany ke šlehání
1 balíček vanilkového cukru
Očištěné jahody rozpůlíme. Z citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Lístky bazalky natrháme na jemno. Citrónovou kůru, šťávu a 3 lžičky cukru smícháme, přidáme bazalku a jahody. Promícháme a necháme 15 – 30 minut v chladu marinovat. Mezitím vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem do tuha. Jahody podáváme se šlehačkou.
Martina Mlsná