Veškerá listová zelenina je pro správné fungování lidského organismu nepostradatelná. A mangold může být zajímavou alternativou nejen ke špenátu, ale i kapustě nebo listovému salátu. Mangold je jako jiné listové zeleniny cenný velmi vysokým obsahem základních minerálních prvků: vápníku, železa a hořčíku. Dále obsahuje provitamín A, vitamín B a C.
Listy mangoldu se upravují jako špenát. Drobné lístky přidáváme do polévek, omáček nebo salátů. Řapíky se tepelně upravují o něco déle než listy, mají široké kuchyňské využití, můžeme je používat podobně jako chřest. Řapíky lze použít pod maso místo papriky, také místo květáku s míchanými vejci.
Mangold je také zdravější než špenát, a to zejména proto, že neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Podporuje tvorbu a vylučování trávících šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Mimo to má příznivé účinky na látkovou výměnu a posiluje nervový systém.
Pro 4 mlsouny:
1/2 kg nových brambor
svazek mangoldu
½ l mléka
70 g másla
50 g hl. mouky
1 cibule
150 g nastrouhaného sýru
muškátový oříšek
sůl
pepř
Brambory oloupeme a vcelku je dáme vařit. Mangold důkladně propereme a odřízneme konce řapíků (cca 2 cm). Pokud jsou listy mladé, nakrájíme je na proužky celé i s řapíky, jsou-li řapíky již větší, odřízneme je a oloupeme, můžeme je i spařit horkou vodou a nakrájíme na kousky. Připravíme si bešamel. Cibuli si nadrobno nakrájíme a na másle ji společně s nakrájeným mangoldem orestujeme. Uvařené brambory nakrájíme na plátky, poklademe do zapékací mísy vymazané máslem, osolíme opepříme. Na vrstvu brambor položíme vrstvu mangoldu a zalijeme bešamelem. Posypeme srtouhaným sýrem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Jakmile sýr zezlátne, mísu vytáhneme a můžeme podávat.
rdc