Máte chuť na netradiční bábovku? A potřebujete se zbavit zásob ve spíži? Pak si ji upečte podle následujícího receptu.
Bábovka je perfektně vláčná, vydrží dlouho měkká a bude chutnat všem hostům. Zároveň není nijak náročná na ingredience, které máme povětšinou běžně doma. Takže se můžete pustit do pečení hned, jakmile vás přepadne chuť.
200 ml mléka
250 g změklého másla
180 g cukru krystal
pomerančová kůra ze dvou pomerančů
3 vejce
270 g hladké mouky
1 kypřící prášek
120 ml pomerančového džusu
na sirup:
200 g cukru krystal
250 ml pomerančového džusu
na dekoraci:
¼ kokosu
kůra z pomerančů
Mák a mléko smícháme. Máslo, cukr, sůl a pomerančovou kůru vyšleháme do pěny. Postupně přišleháme vejce po vejci. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a přimícháme k máslové směsi. Nakonec přidáme i džus a mléko s mákem.
Směs dáme do vymazaného plechu a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C. Koláč vyjmeme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím kokos oloupeme pomocí škrabky a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 160 °C 5 minut dozlatova. Koláč přelijeme sirupem a posypeme strouhaným kokosem a pomerančovou kůrou.
Martina Mlsná
foto: finisfeinstes.at