Losos na našich talířích zlidověl a aby nezevšedněl, je potřeba jej připravovat na různé způsoby.
Pokud jste ještě neochutnali lososa s omáčkou ze sójové smetany s koprem, měli byste to napravit.
Neznáte sójovou smetanu? Její výhodou je, že lze dosáhnout výborné chuti bez nutnosti použití nasycené mastné kyseliny. Hodí se především k zelenině a rybám.
Tip: V receptu je uveden anýzový likér, pokud jej máte, neváhejte jej použít, pokrmu dodá ten správný šmrnc. V případě, že jej nemáte nebo nechcete použít, nahraďte jej anýzovými semínky. Také udělají dobrou službu.
Pokrm chutná výborně s jasmínovou rýži.
Pro 2 mlsouny:
1 červená cibule
250 g lososa (bez kůži)
1 lžíce rostlinného oleje
sůl
2 lžíce anýzového likéru
125 ml zeleninového vývaru
125 ml sójového krému
3 větvičky kopru
Okurku rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme na asi 1,5 cm široké kousky. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Očištěného lososa nakrájíme na asi 2 cm velké kouky. Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova na něm opečeme lososa. Vyjmeme a osolíme a opepříme. Ve stejné pánvi zesklovatíme cibuli. Přidáme okurku a asi dvě minuty podusíme společně. Ochutíme solí a pepřem. Zalijeme likérem, necháme odpařit alkohol a přidáme vývar a sójový krém nebo smetanu. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme asi 5 minut. Přidáme lososa. Společně povaříme dvě minuty a dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme koprem a servírujeme.
Sandra Š.