Máte rádi houby lišky? Pak se vydejte do lesa či na trh. Už rostou! Lze je nalézt od června až do podzimu, největší úroda pak bývá v srpnu a v září.
Při přípravě pokrmů s liškami pamatujte na to, že jsou pro svou tuhost dosti těžko stravitelné. Proto je vždy potřeba je předem podusit. Nejlépe je rozemlít nebo rozkrájet a nepřidávat k nim mnoho vajec nebo tuku.
Liškám velmi sluší kombinace s těstovinami a fazolkami. Však posuďte sami…
Pro 2 mlsouny:
1 menší cibule
1 stroužek česneku
300 g zelených fazolek
hrst saturejky
hrst sladkolisté petržele
½ lžíce olivového oleje
sůl
pepř
100 ml smetany na vaření
2 lžičky citrónové šťávy
Lišky očistíme a rozpůlíme. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Fazolky také očistíme a rozpůlíme. Bylinky nasekáme nadrobno. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Ve vroucí osolené vodě také povařím 8-10 minut fazolky. Mezitím rozehřejeme na pánvi olej. Za občasného míchání na něm orestujeme po dobu třech minut houby. Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme další tři minuty. Osolíme, opepříme. Zalijeme 100 ml vody a smetany a přivedeme k varu. Přimícháme bylinky Těstoviny a fazolky slijeme, promícháme na pánvi s houbami a dochutíme solí a pepřem. Zakápneme citrónovou šťávou a můžeme podávat.
Sandra Špačková
foto: Ali Salehi