Lišky, v kuchyni velice cenné houby, jejichž naleziště houbaři zarputile tají.
Rostou totiž na stejném místě rok co rok a často ve velkém množství.
Ačkoli jejich největší úroda bývá v srpnu a v září, lze je nalézt již od června.
V kuchyni se velmi cení pro své velké využití a nepřeberné množství kuchyňských úprav.
Pro 4 mlsouny:
250 g lišek
100 g červené papriky
300 g rajčat
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžíce bazalky
8 plátků ciabatty
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
hladkolistá petržel
Jarní cibuli nakrájíme na kolečka. Lišky důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky. Papriku nakrájíme na malé kostičky. Rajčata krátce spaříme, necháme vychladnout a oloupeme z nich slupku a nakrájíme na kostičky. Petrželku a bazalku nakrájíme nadrobno. Olivový olej rozehřejeme na pánvi a lišky na něm opečeme. Přidáme cibuli a ochutíme solí a pepřem. Papriku a rajčata přidáme a 2 minuty společně restujeme. Přimícháme bylinky, sundáme z plamene a udržujeme v teple. Plátky ciabatty položíme na plech. Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme jej s olivovým olejem a potřeme tím plátky a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme asi 5 minut. Vyjmeme z trouby a liškovou směs rozložíme navrch a podáváme posypané petrželí.
Sandra Š.
foto: edeka.de