O tom, že se mléčná zmrzlina v Evropě objevila již v 16. století jste již mohli dočíst. Sorbet se od klasické zmrzliny liší chutí i přípravou.
Mléčná a smetanová zmrzlina musí totiž obsahovat 2,5 – 8 % mléčného tuku. Zmrzlinový sorbet je naopak bez přidaného tuku a obsahuje minimálně 25 % ovocné složky – 15 % obsahuje v případě, že jde o citrusy a exotické ovoce.
Název sorbet je odvozen od slova italského slova “sorbetto”. Toto slovo má však původ v arabském slově “scherbet”.
Sorbet je velice lehká zmrzlina, která výtečně zakončí každou hostinu.
Pro 4-6 mlsounů:
6-7 limet
800 ml vody
250 g cukru krupice
máta a med k podávání
Limety omyjeme, ostrouháme z nich veškerou kůru (ale nevyhazujeme) a následně vymačkáme šťávu. Do kastrolu nalejeme vodu a v té na mírném ohni rozpustíme cukr. Hrnec odstavíme a přimícháme všechnu limetovou šťávu a kůru. Necháme půl hodiny vychladnout.
Jakmile bude vychlazeno, vezmeme co nejmenší sítko, přecedíme do nádoby a uložíme do mrazáku. Tímto však práce nekončí, je potřeba sorbet každých 15 minut promíchat.
Takto to děláme přibližně 4 hodiny, do doby než je sorbet hotov. To poznáme, že už není tekutý, ale ještě nestačil zcela ztuhnout.
Podává se ozdobený mátou a lehce zakápnutý medem.
Tip pro dospělé mlsouny: Můžete přimíchat i 3 lžíce vodky, na svěžesti tak zmrzlina rozhodně neztratí.
rdc
foto: Vino Li, unsplash