Limetky lze použít nejen do nápojů. Své zasloužené místo našly i v pečení.
Vždyť kdo by neznal floridský limetový cheesecacake.
Pokud cheesecaky nepatří mezi vaše oblíbené lahůdky a dáváte přednost klasickým bábovkám, věřte že limetky mohou hrát prim i v bábovce.
Upečte si sami bábovku z limetek- je vláčná a osvěžující – prostě mňam.
Na formu o průměru 26 cm:
300 g změklého másla
200 g cukru krystal
sůl
6 vajec
50 g kukuřičného škrobu
1 kypřící prášek (může být ten s vinným kamenem)
6 lžic mléka
150 g moučkového cukru
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Ze dvou limet nastrouháme kůru a vymačkáme 6 lžic šťávy. V míse smícháme máslo, cukr, špetku soli, nastrouhanou kůru a vyšleháme do krému. Postupně přidáváme vejce a lžíci mouky a pečlivě promícháme. Zbylou mouky, škrob a kypřící prášek smícháme a přidáme limetovou šťávu a nakonec i mléko. Těstem naplníme formu, vložíme do trouby a pečeme 35 – 40 minut. Vyjmeme a 15 minut necháme chladnout ve formě. Poté vyjmeme z formy a necháme dochladnout na mřížce. Z ½ limety vymačkáme šťávu a smícháme s moučkovým cukrem, 2 lžícemi vody a umícháme polevu. Polevou polijeme bábovky. Zbylou limetu nakrájíme a použijeme na ozdobu.
Martina M.