Lilek se dá využít i do polévek. V této polévce se kromě něj objevují i rajčata, které si s lilkem dobře rozumí. Aby polévka měla opravdu ten správný šmak, na závěr by se měla posypat kozím sýrem.
Kozí sýr je dobře stravitelný, poměrně nízkotučný a obsahuje málo cholesterolu. Má jemnou příchuť, která je ze začátku nasládlá, ale postupně prokysává. Využívá se v přírodním stavu, jako pomazánka, náplň do palačinek či nákypů, může se grilovat, zapékat i smažit.
V receptu stojí, že by se polévka měla zjemnit smetanou, to však není nezbytné. Záleží jen na vaší chuti.
Pro 4 mlsouny:
3 středně velká rajčata
1 lilek
1 menší cibule
6 stroužků česneku
2 lžíce rostlinného oleje
1 větvička čerstvého tymiánu
1 l kuřecího vývaru
1 kelímek smetany
100 g kozího sýru
Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečícím papírem a rozložíme na něj nakrájená rajčata, cibuli, lilek a stroužky česneku. Zeleninu zakápneme olejem. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut.
Vyjmeme z trouby. Vše přendáme do hrnce, přidáme tymián a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme asi 30 minut. Necháme trochu vychladnout. Za pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme dohladka. Přimícháme smetanu a ochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané kozím sýrem.
rdc
foto: ksi