Máte chuť na lehkou večeři, jejíž příprava vám nezabere moc času? Pak si připravte tuto vegetariánskou baštu. Zajímavá kombinace lilku, bylinek, kukuřice a sýrů vás jistě osloví.
Pokud hledáte nápady, jak zpestřit grilování, pak si tento pokrm připravte na grilu. Bylinky se rozvoní tak, že budou olizovat i mlsní sousedé.
Při výběru lilku si dávejte dobrý pozor. Lilek může dosáhnout hmotnosti až dva kilogramy. Ty nejchutnější plody jsou mnohem menší, nejlépe o průměru 5 až 8 centimetrů. Mají lesklou, hladkou slupku a jasně zelený stonek. Větší a starší lilky jsou vodnaté a vodnaté a hořké. Přezrálost signalizují i velká nahnědlá semena.
Pro 4 mlsouny:
1 červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
150 g červené čočky
300 ml zeleninového vývaru
½ lžičky mleté skořice
700 g lilku
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce libečku
1 větvička rozmarýnu
150 g sýru feta
50 g zelených oliv
1 čerstvá kukuřice
300 ml rajčatové omáčky
50 g parmezánu
lístky bazalky
4 plátky bílého chleba
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Opečeme dozlatova na lžíci rozehřátého olivového oleje. Přidáme čočku, zalijeme zeleninovým vývarem. Přimícháme skořici a na mírném plameni 10 minut podusíme. Poté dáme stranou.
Lilek rozřízneme a podélně nakrájíme na3 mm plátky. Lžíci oleje společně s 3 lžícemi zeleninového vývaru, rozmarýnem, tymiánem a libečkem dáme na pánev a ohřejeme na mírném plameni. Plátky lilku postupně opékáme z každé strany dvě minuty. Plátky vytáhneme opepříme je necháme trochu vychladnout.
Olivy nakrájíme na plátky, sýr feta vidličkou rozdrtíme, smícháme s čočkovou směsí, osolíme a opepříme.
Kukuřici oloupeme od klasu a ohřejeme v rajčatové omáčce.
Na plátky lilku dáme vrstvu čočkové směsi a lilek zamotáme. Přendáme do zapékací mísy a zalijeme rajčatovou šťávou s kukuřicí a posypeme nastrouhaným parmezánem.Rozpálíme troubu a na středním žáru 15-20 minut opékáme. Je možné dát lilek na gril a 15 minut grilovat. Vyndáme z trouby ozdobíme bazalkou a servírujeme s bílým chlebem.
rdc
foto: www.edeka.de