Také máte tak rádi lilek a hledáte pro něj v kuchyni využití?
Pak jej lehce osmahněte na olivovém oleji a k němu si připravte lehce pikantní rajčatové sugo.
Na zjemnění chuti použijte crème fraîche (pokud neseženete, použijte zakysanou smetanu) a skvělá bezmasá bašta vhodná i do teplých letních dní je na světě.
Pro 4-6 mlsounů:
1 kg lilků
500 g crème fraîche
1 cibule
2 stroužky česneku
12 lžic olivového oleje
1 harissa (orientální ostré chilli)
sůl, pepř
cukr
Petržel omyjeme, otrháme lístky a nasekáme. crème fraîche okořeníme solí a pepřem. Lžíci petržele dáme stranou a zbytek přimícháme do smetany.
Na sugo oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na malé kostičky. Rajčata omyjeme a také nakrájíme na kostičky. 2 lžíce oleje rozehřejeme na pánvi a podusíme na něm cibuli a česnek. Poté přidáme rajčata a ochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a harissy. Na mírném ohni vše asi 30 minut povaříme.
Mezitím očistíme lilky a nakrájíme je na plátky. Postupně je na asi 10 lžících rozehřátého oleje dozlatova opečeme. Vyjmeme a na kuchyňském papíru necháme osušit.
Rajčatové sugo ochutnáme a v případě potřeby dochutíme. Na talíř rozprostřeme polovinu crème fraîche, na kterou rozložíme lilky a sugo a vrstvíme, dokud vše nerozdělíme. Posypeme lžící petržele a můžeme podávat.
Sandra Špačková
foto: lecker.de