Letní salát s jednozrnkou

letni-salat-s-jednozrnkou_list-krenu-se-pry-kdysi-pouzival-i-na-servirovani

Ukázka z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové:

Jednozrnka
Jednozrnka je nejstarším domestikovaným druhem pšenice. To znamená, že jde o první obilninu, kterou lidé v mladší době kamenné cíleně pěstovali. Takže je to taková prapraprababička pšenice.

Jednozrnka nebyla nikdy šlechtěna, což už se třeba nedá říct ani o špaldě, je velmi odolná, a když ji budete jíst, může vám svou odolnost předat.

moje rada

Rukola, špenátové lístky, listy lichořeřišnice nebo jakékoli saláty jsou nejlepší, když je vyperete a pak osušíte v sušičce na salát. Pokud tedy neděláte octovou vodovou zálivku se solí a cukrem, to by pak samozřejmě bylo zbytečné. Osušené salátové listy jsou ideální s dresinky na bázi oleje.

3–4 porce / vegan
1 salátová okurka nebo mladá cuketa (cca 300 g)
5 vyzrálých masitých rajčat (cca 500 g)
100 g jednozrnky (tj. cca 200 g uvařené)
hrst rukoly, omyté a osušené v sušičce na salát
velká hrst najemno nasekané petrželky (cca 50 g)
zálivka:
10 lžic olivového oleje (já dávám často polovinu konopného)
2–3 lžíce citronové šťávy
čerstvě mletý pepř
1 rovná lžička soli
česnek dle chuti

Poznámka redakce: Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.

1
Uvařte jednozrnku: 100 g jednozrnky propláchněte a nechte máčet několik hodin v 250 ml vody (pospícháte-li, stačí 2 hodiny, v opačném případě klidně celou noc). Ve stejné vodě přiveďte k varu a vařte se špetkou soli pod pokličkou cca 45 minut – použijte malý kastrůlek se silným dnem. Čím kratší doba máčení, tím delší doba vaření, tím pádem budete potřebovat i více vody. Stejně tak má vliv i síla plamene a kvalita hrnce, proto vodu dle potřeby dolévejte po troškách v průběhu vaření. Lépe se vaří dvojnásobné množství, ze zbylé jednozrnky pak můžete zkusit zeleninovou letní polévku, kterou najdete také v knize (str. 162).
2
Důkladně smíchejte nebo prošlehejte suroviny na dresink.
3
Okurku i rajčata nakrájejte na velmi malé kostičky. Biookurky i se slupkou.
4
Petrželku nasekejte hodně najemno a připravte si rukolu, popřípadě hrst mladých listů špenátu (viz moje rada).
5
Smíchejte uvařenou a vychladlou jednozrnku se zeleninou a dresinkem a servírujte jako sytý salát k obědu nebo večeři.

obměna
Tenhle salát můžete zkusit i z quinoy, špaldového kernotta či z čiroku.

Za recept děkujeme nakladatelství Smart Press.
Foto bylo redakčně upraveno.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>