Borůvky, plody temně modré barvy jsou tak oblíbené, že existují tisíce receptů na jejich zpracování. Zkuste tento lahodný koláč, budete se jen olizovat.
Do tohoto receptu se nepřidává klasické těsto. Základ se připravuje z lehce stravitelné müsli směsi. Granola jsou křupavé zapečené müsli bez přidaného cukru a konzervantů.
Složení granoly může být z ovesných, pšeničný a žitných vloček, třtinového cukru, slunečnicových semen a dýně, len, rozinky, lískové ořechy, kokos. Vy si pro tento recept ale obstarejte granolu bez přidaných přísad.
Na formu o průměru 22 cm:
1 ½ hrnku granola
¼ hrnku cukru
½ hrnku mleté skořice
4 lžíce rozpuštěného másla
1 kelímek bílého jogurtu
2 kelímky krémového sýru (Philadelphia)
3 lžíce cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrnek čerstvých borůvek
med
Na těsto nebo v tomto případě spíše krustu si předehřejeme troubu na 200 °C. Hrnek granoly smícháme s mletou skořicí a za pomocí mixéru trochu rozdrtíme. Směs zakápneme máslem a opět mixujeme, dokud se směs nesmíchá. Poté přidáme zbylého ½ hrnku s grenolou a mixujeme, až je směs drobivá.
Přesypeme do formy a ručně směs vmačkáme na dno a stěnu. Dáme na 15 minut chladit do lednice. Mělo by to trochu ztuhnout. Poté dáme na 10 minut péct do trouby, těsto zhnědne a krásně se rozvoní.
Mezitím si připravíme náplň. Z jogurtu slijeme případnou tekutinu. Za pomocí mixéru sýr mícháme, až je zcela hladký, poté k němu přisypeme cukr a vanilkový extkrakt. Opět mixujeme dohladka. Nakonec přidáme i bílý jogurt a mícháme až se vše spojí v hladký, jemný krém. Ztuhlou krustu potřeme krémem a dáme na 3-6 hodiny vychladit do lednice.
Před servírováním koláč posypeme borůvkami a zakápneme medem.
rdc
foto: Martha Stewart