Tento dort se sice peče v malé formě, ale lze jej problémů rozdělit na 12 kousků, je totiž vydatný a
krásně zasytí. Nejprve vypracujeme z mouky, margarínu a vody těsto. Vymazanou kulatou formu
(18 cm ) těstem potáhneme a vytvarujeme tak, aby bylo cca. 2 cm vysoké. Necháme asi hodinu
odpočinout v lednici. Mezitím oříšky opečeme na pánvi (bez tuku), do doby než začnou vonět.
Nenecháme je ale zhnědnout. V hrnci roztavíme máslo a přimícháme med. Později přimícháme
vejce, pomerančocou kůru a džus. Nakonec přimícháme opečené oříšky. Těsto několikrát
propíchneme vydličkou a do předehřáté trouby na 175° vložíme na cca. 15 minut. Poté vložíme na
těsto přisypeme oříšky a pečeme ještě dalších 30-35 minut, do doby než se vaječná vrstva nesrazí.
První den bývá dort ještě křupavý. Čím déle ale vydřží tím vláčnější bývá. Velmi dobře se hodí ke
svařenému vínu či k čaji.
150 g mouky
100 g margarínu
1 lžíce studené vody
40g lískových oříšků
40 g arašídů (pokud možno čerstvých)
40 g loupaných madlí
40 g vlašských ořechů
40 g kešu ořechů
40 g slunečnicových semínek
20 g másla
100 g medu
1 vejce
2 lžičky pomeračové kůry
1 lžíce pomerančového džusu
rdc