Historie „La tarte des Demoiselles Tatin“, jak tento koláč nazývají Francouzi, sahá až do sklonku 19. století.
Zasloužily se o něj sestry Caroline a Stéphanie Tatin, které vedly po svém zesnulém otci v Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire hotel.
Sestry se jednou během přípravy klasického jablečného koláče zapovídaly s hostem, zapomněly připravit těsto a nechaly jablkovou náplň na plotně příliš dlouho. Právě tak vznikla nečekaně znamenitá zkaramelizovaná jablka, která pak už jen stačilo přiklopit těstem, upéct a nový skvělý koláč byl na světě.
V Paříži byl koláč poprvé podáván v kavárně Maxim, kde je specialitou dodnes. Jeho podoba se rozšířila i o hruškovou či třeba rajčatovou příchuť.
V malém městečku Lamotte-Beuvron je dodnes první týden v září věnován oslavám sester Tatin a podává se jak jinak než La tarte tatin.
1 balení listového těsta
4-6 jablek
2 lžíce cukru
celá skořice
máslo
Teflonovou formu (24 cm) vymažeme silnou vrstvou másla a posypeme cukrem a špetkou mleté skořice. Jablka oloupeme, odstraníme jádro a nakrájíme na čtvrtky nebo třetinky. Máslo necháme rozehřát, poté na něj naskládáme vypouklou stranou těsně vedle sebe jablka. Necháme dusit, dokud jablka nepustí šťávu a cukr nezkaramelizuje. Kuchyní se rozvine krásná vůně. Mezitím si vyválíme listové těsto. Koláč přikryjeme rozváleným listovým těstem, propícháme vidličkou, aby těsto nemělo tendence se zvedat a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 20 minut. Poté koláč vyjmeme, necháme vychladnout. Po vychladnutí ořízneme dokola nožem a na formu položíme podnos. Rychlým obratem koláč otočíme. Koláč se podává vlažný, ale nebojte se, pokud náhodou zůstane do dalšího dne, na své výtečné chuti určitě neztratí.
rdc
foto: congerdesign, pixabay
moc dobré, znám ale variantu s křehkým těstem, listové asi v originál receptu nebude.