Je libo k obědu něco lehčího, ale přesto sytého?
Pak je pro vás tento salát jako stvořený.
Salát chutná jen tak samotný, nebo můžete přikusovat čerstvou bílou bagetu.
Mimochodem, nebojte se salát nechat odležet do druhého dne, chutná skvěle. V takovém případě ale přimíchejte hlávkový salát až na druhý den, jinak by totiž zavadl.
Pro 2 mlsouny:
1 lžička medu
3 lžíce bílého vinného octa
sůl
pepř
4 lžíce oleje
8 ředkviček
½ svazku pažitky
1/21 hlávkového salátu
75 g plátků ementálu
100 g plátků šunky
Hořčici, med, ocet a 2 lžíce studené vody metličkou smícháme. Dochutíme solí a pepřem. Poté postupně přilijeme olej a metličkou silně šleháme tak dlouho, až vyšleháme krémový dresink.
Květák natrháme na růžičky. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi pět minut. Poté slijeme, ihned promícháme s připraveným dresinkem a necháme asi 15 minut vystydnout.
Ředkvičky očistíme a nakrájíme na špalíky. Pažitku nasekáme nadrobno a spolu s ředkvičkami přimícháme ke květáku. Očištěný salát natrháme na menší kousky. Sýr a šunku nakrájíme na tenké proužky a přimícháme spolu se salátem ke zbytku.
Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt