Kurkumové placky s mangovým čatní

Tyto indické kurkumové placky musíte ochutnat, jsou skvělé!

Čatní je tradiční hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny, zpravidla s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami indické kuchyně a slouží k ochucování základních pokrmů.

Čatní má širokou škálu chutí – od ostré či pikantní až po lahodně sladkou.

Čatní se poprvé objevilo v Indii, odkud jej během koloniální éry Britové přivezli na svůj ostrov. Základní recept se přitom během doby díky Britům pozměnil, avšak takové mangové čatní prý zůstalo dodnes stejné jako v originální receptuře. Mangové čatní můžeme sehnat ve větších supermarketech nebo specializovaných obchodech.

Pro 2 mlsouny:

1 cibule
1 chilli paprička
1 svazek koriandru
150 g krupice
sůl
1 lžička kurkumy
½ salátové okurky
100 g mangového čatní
2 lžíce oleje

Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Chilli podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a papričku nakrájíme na kostičky. Lístky koriandru nasekáme nadrobno. Krupici smícháme s ½ lžičkou soli, kurkumou a 300 ml studené vody. Promícháme a nakonec přimícháme i koriandr a cibuli.

Salátovou okurku podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a nahrubo nastrouháme. Přimícháme čatní a dáme stranou.

1 lžíce oleje rozehřejeme oleje. Za pomocí vařečky rozdělíme polovinu těsta na tři díly. Dáme na pánev, zplacatíme a smažíme až 3-4 minuty z jedné strany, otočíme a opakujeme, až zezlátnou z obou stran. Totéž uděláme i z druhou polovinou těsta.

Podáváme s čatní.

Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>