Není nad pořádný vývar, který nás postaví na nohy. V každé rodině se dělá kuřecí vývar jinak. My jsme pro Vás připravili jednu z jeho mnoha úprav. Přidává se do něj kukuřice a brambory, což mu dodá úplně jinou chuť, než na kterou jsme u klasického vývaru zvyklí.
Do polévky se také přidává bouquet garni. Bouquet garni je svazek bylinek převázaný provázkem, který se používá při přípravě vývarů a dušených pokrmů. Bouquet garni se vaří společně s ostatními přísadami, což jídlu dodává bylinkovou chuť a vůni. Neexistuje ale žádný obecný recept, většinou však tento svazek obsahuje petržel, tymián a bobkový list. Následně se přizpůsobuje danému pokrmu. Může tedy zahrnovat např. bazalku, kerblík, rozmarýn, saturejku nebo estragon.
Pro 4 mlsouny:
3 mrkve
3 celery
1 cibule
5 kuliček pepřů
700 g brambor
420 g kukuřice
2 lžíce nasekané pažitky
hrst lístků petržele
Brambory, mrkev, celer a cibuli oloupeme. Kuře omyjeme a vysušíme papírovou utěrkou. Dáme do velkého hrnce, přidáme mrkev, celer, cibuli, pepř a bouquet garni. Zalijeme studenou vodou, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Až se na povrchu vytvoří pěna, odstraníme ji, aby se polévka nezakalila. Ztlumíme plamen a vaříme 1 hodinu. Poté v vývaru vyjmeme kuře a nakrájíme na malé kousky. Kuličky pepře z vývaru vyhodíme. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a vrátíme ji do polévky. Brambory nakrájíme na malé kostičky a vložíme vývaru. Necháme vařit 10-15 minut, až brambory změknou. Poté přidáme brambory a maso do hrnce. Vše společně povaříme a nakonec přidáme pažitku a petržel. V případě potřeby osolíme a opepříme. Můžeme servírovat.
Sandra Špačková
foto: Cath Muscat, www.taste.com.au