Tažin, chcete-li tajin či tagin je označení pro marocké pokrmy z masa, které jsou zvolna dušené spolu se zeleninou, kořením, olivami a citrónem.
Tažin se v arabských zemích připravuje ve stejnojmenné nádobě z kameniny či keramiky. Skládá se ze dvou dílů, spodní část má tvar ohnivzdorné keramické mísy, na kterou je položena a vrchní část s otvorem pro odvádění páry. Do spodní části se při přípravě pokrmů pokládá maso a zelenina, nádoba se položí na rozžhavené uhlíky a přiklopí se vrchní částí.
Pro 4 mlsouny:
3 lžíce chermuly – marocká rybí kořenící pasta
2 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená na malé kostičky
3 stroužky česneku
1 citrón
140 g zelených oliv
250 ml kuřecího vývaru
kuskus a koriandrové lístky k podávání
Kuřecí maso potřeme polovinou koření. Na rozehřátém oleji osmažíme cibuli a česnek dozlatova a dáme stranou. Do pánve dáme kuřecí maso, které z obou stran 2-3 minuty opečeme. Poté k němu přidáme mandle, olivy, citrón, zbývající koření a vývar. Přivedeme k varu a stáhneme na menší plamen. Přiklopíme pokličkou a vaříme 20 minut, dokud maso nezměkne. Servírujeme s kuskusem a koriandrem.
Zdroj a foto: Taste.com.au, Ben Dearnley pro delicious, březen 2008