Ať už potřebujete sváteční pokrm, nebo jen chutný sobotní oběd, je kuřecí maso s žampióny dušené v troubě s vínem to pravé.
Na přípravu nikterak složité a pochutná si celá rodina. Alkohol se z vína vyvaří.
Jako příloha se hodí brambory. Zkuste bramborovou kaši nebo třeba pečené brambory. Stačí je oloupat, nakrájet na plátky, osolit, lehce pokapat olivovým olejem a vložit na půl hodiny do trouby.
Pro 4 mlsouny:
10 šalotek
5 stroužků česneku
sůl
pepř
300 g menších žampionů
4 lžíce hladké mouky
olivový olej
2 lžíce rajčatového protlaku
500 ml červeného vína
350 ml kuřecího vývaru
Bylinky kromě bobkového listu nasekáme na malé kousky. Šalotku a česnek oloupeme. Tymián smícháme se solí, pepřem a bobkovým listem. Žampióny očistíme. Kuřecí prsa naporcujeme, osolíme a lehce posypeme moukou. V pánvi (která může do trouby) nebo v pekáči rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran orestujeme, tak aby se zatáhlo. Maso vyjmeme stranou a přidáme cibuli, česnek a žampióny, které také krátce orestujeme a nakonec přidáme i rajčatový protlak a krátce zapražíme. Přidáme bylinky a maso a zalijeme vývarem a červeným vínem. Přivedeme k varu a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Dusíme 35 až 40 minut.
Martina M.