Máte velkou úrodu kedlubny, nebo ji prostě máte rádi? Užijte si ji , dokud je v sezóně.
Neváhejte ji ochutnat i v na první pohled netradičních kombinacích.
Poté co ochutnáte bramborovo – kedlubnový nákyp, určitě vyzkoušejte i kuřecí prsa s mrkví a kedlubnou v pomerančové omáčce. Zajímavá, ale velmi chutná kombinace, která bude chutnat i dětem.
Pro 4 mlsouny:
5 větviček tymiánu
1 svazek jarní cibule
200 ml čerstvé pomerančové šťávy
4 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
asi 600 g mrkve
2 kedlubny
4 lžíce másla
200 g smetany ke šlehání
350 g těstovin
Česnek oloupeme a nasekáme. Lístečky tymiánu otrháme. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Vše smícháme se šťávou z pomeranče, olejem a ochutíme a pepřem. Kuřecí prsa očistíme a dáme do šťávy na 1 – 2 hodiny marinovat. Mrkev a kedlubnu oloupeme a nakrájíme na velice tenké a malé kousky. Maso dáme vyjmeme z marinády a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, na kterém maso z každé strany 5-7 minut opečeme. Zeleninu dáme na zbylé rozehřáté máslo, osolíme a opepříme a dusíme doměkka. Těstoviny uvaříme podle návodu na obale. Maso dáme stranou a udržujeme v teple. Do vypečené šťávy přilijeme pomerančovou marinádu a smetanu a přivedeme k varu. Omáčku trochu zredukujeme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s těstovinami a omáčkou.
Martina Mlsná
foto: lidl.de