Kuřecí kung pao

kung pao

Kung pao je čínské jídlo původem ze sečuánské kuchyně. Správné kung pao by mělo být pikantně ostré a zároveň příjemně sladkokyselé.

Čím kvalitnější použijete sojovou omáčku, tím chutnější výsledek na talíři získáte. Chybět samozřejmě nemohou chilli papričky – jen tolik, kolik snesete.

Dnes se často setkáváme, že je v pokrmu hodně zeleniny, ta tam ale původně vůbec nebyla. Kung pao byla vyloženě minutkou, stačilo jen několik málo minut na woku a pokrm se podával.

Nejlépe chutná jasmínovou rýží. Nezbývý než dodat: wej-kchou-chao – dobrou chuť!

Pro 4 mlsouny:

500 g kuřecích řízků
2 hrsti nesolených kešu
1 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
25 g kukuřičného škrobu
4 lahůdkové cibulky
3 lžíce vody
12 g cukru
10 lžic sójové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
10 ml vinného octa
25 ml rýžového vína (můžeme nahradit sherry nebo portským)
sušené chilli papričky
olej

Maso nakrájíme na malé kousky a promícháme s asi ¼ škrobu a trochou sójové omáčky a uložíme na chvilku do lednice. Cibuli nakrájíme na malá kolečky, podrtíme chilli se semínky, nastrouháme zázvor a prolisujeme česnek. V misce promícháme zbylou sójovou omáčku, škrob, ústřicovou omáčku, cukr, víno a ocet.
Ve woku rozehřejeme větší množství oleje, na kterém asi dvě minuty restujeme maso a poté maso dáme stranou. Z pánve slijeme olej a rozehřejeme dvě lžíce oleje a ½ minuty restujeme chilli a česnek, 20 vteřin maso a poté 20 vteřin ořechy a cibulku. Ke konci vlijeme omáčku a jen promícháme. Odstavíme a ihned podáváme.

Sandra Špačková
foto: jules


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>