Kung pao je čínské jídlo původem ze sečuánské kuchyně. Správné kung pao by mělo být pikantně ostré a zároveň příjemně sladkokyselé.
Čím kvalitnější použijete sojovou omáčku, tím chutnější výsledek na talíři získáte. Chybět samozřejmě nemohou chilli papričky – jen tolik, kolik snesete.
Dnes se často setkáváme, že je v pokrmu hodně zeleniny, ta tam ale původně vůbec nebyla. Kung pao byla vyloženě minutkou, stačilo jen několik málo minut na woku a pokrm se podával.
Nejlépe chutná jasmínovou rýží. Nezbývý než dodat: wej-kchou-chao – dobrou chuť!
Pro 4 mlsouny:
2 hrsti nesolených kešu
1 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
25 g kukuřičného škrobu
4 lahůdkové cibulky
3 lžíce vody
12 g cukru
1 lžíce ústřicové omáčky
10 ml vinného octa
25 ml rýžového vína (můžeme nahradit sherry nebo portským)
sušené chilli papričky
olej
Maso nakrájíme na malé kousky a promícháme s asi ¼ škrobu a trochou sójové omáčky a uložíme na chvilku do lednice. Cibuli nakrájíme na malá kolečky, podrtíme chilli se semínky, nastrouháme zázvor a prolisujeme česnek. V misce promícháme zbylou sójovou omáčku, škrob, ústřicovou omáčku, cukr, víno a ocet.
Ve woku rozehřejeme větší množství oleje, na kterém asi dvě minuty restujeme maso a poté maso dáme stranou. Z pánve slijeme olej a rozehřejeme dvě lžíce oleje a ½ minuty restujeme chilli a česnek, 20 vteřin maso a poté 20 vteřin ořechy a cibulku. Ke konci vlijeme omáčku a jen promícháme. Odstavíme a ihned podáváme.
Sandra Špačková
foto: jules