Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí.
Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří kvalitní suroviny.
Čas dobrého jídla a příjemných okamžiků s nejbližšími je tu
Pohostit nejbližší a připravit jim gurmánský zážitek je snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. Kuřecí mleté maso je skvělým zdrojem vitamínu, především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu. Pravidelná konzumace kuřecího mletého masa dodává tělu niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí. Obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň. Je vhodné při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.
Vyzkoušejte tyto dva jednoduché recepty s kuřecím mletým masem a buďte mistrem letošní sezóny.
Tip: Sázkou na jistotu může být Kuřecí steak bez kůže mletý od Drůbežářského závodu Klatovy, který nabízí vysokou jakost a je tedy sázkou na jistotu.
Kuřecí burger se zelím
Pro 4 mlsouny:
červené zelí
olej
majonéza
sůl
pepř
koření gyros nebo jiné dle chuti
rukola
dijonská hořčice
med
pár semínek chilli
cukr
4 ks hamburgerových bulek
V misce smíchejte maso, přidáme sůl, pepř, posypte gyros kořením nebo použijte jiné oblíbené koření. Přidejte olej a vytvarujte 4 placky, které nechte chvíli odležet v lednici. Mezitím si nakrájejte červené zelí na tenké nudličky. V misce smíchejte 4-5 lžic majonézy se zelím a přidejte hrst cukru. V jiné misce si připravte 3 lžíce hořčice, které smíchejte se 2 lžícemi medu a s chilli semínky. Maso vyndejte z lednice a na grilu ugrilujte. Hamburgerové bulky rozkrojte a opečte také na grilu. Do každé bulky vložte zelí, přidejte rukolu, směs z hořčice a medu, grilované maso, plátek čedaru a vrchní část bulky opět pomažte směsí s medem.
Kuřecí burger se zeleninou
Pro 4 mlsouny:
4 ks hamburgerových bulek
4 plátky sýru čedar
4 rajčata
okurka salátová
majonéza
hořčice dijonská
2 ks cibule
3 -4 stroužky česneku
petržel
worchestrová omáčka
žloutek
sůl
pepř
olivový olej
Do mísy vložte kuřecí mleté maso, jednu nakrájenou cibuli nadrobno, 2 lžičky hořčice, prolisovaný česnek, petrželku nakrájenou nadrobno, 2 lžíce worchestrové omáčky, žloutek, sůl a pepř a promíchejte, ideálně ručně, aby se všechny přísady hezky propojily.Vytvořte ze směsi 4 velké koule, které následně vytvarujte do placky a uprostřed udělejte malou prohlubeň, která zabrání vyboulení při grilování. Odložte zatím do ledničky. A mezitím si nakrájejte ingredience, které budete do burgeru vkládat. Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. A nakrájejte si na kolečka cibuli, salátovou okurku a rajčata, připravte si čedar do burgrových bulek, hořčici, majonézu, natrhjete na menší části hlávkový salát. Masové placky vyndejte z lednice a potřete tence olejem. Grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené. Na poslední minutu na ně položte plátky sýra. Vedle si mezitím opečte vnitřní stranu housek. V misce smíchejte majonézu s hořčicí a poté směsí potřete spodní díl housky. Následně vrstvěte list salátu, maso, okurky, cibuli a plátky rajčat.
Zdroj: TZ KZD