Máte chuť na kuře a opět si lámete hlavu nad tím, jak si ho připravit? A co takhle v rajčatové omáčce?
V tomto receptu se rajčata blašírují. Věděli jste, že blanšírování je kuchyňská úprava, která spočívá v krátkém ponoření potraviny do vroucí vody a jejím následném ochlazení. Často se využívá u jemných mas nebo tam, kde potřebujeme stáhnout slupku (nejčastěji právě při loupání rajčat). Blanšíruje se také čerstvá zelenina, kterou se chystáme zamrazit. Udrží si tak lépe a déle chuť a barvu.
Pro 4 mlsouny:
1,5 kg kuře
sůl
pepř
100 g cibule
2 stroužky česneku
150 g červené papriky
400 g rajčat
2 1,5 lžíce kari
1 lžička tymiánových lístků
1 lžíce petržele
30 g loupaných mandlí
lžíce rostlinného oleje
0,5 lžíce cukru
Kuře důkladně propláchneme a naporcujeme. Osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Papriku rozřízneme, očistíme od jádřince a nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata krátce oblanšírujeme, vychladíme, oloupeme a rozčtvrtíme. Propasírujeme přes sítko a šťávu uchováme. Dužinu nakrájíme na malé kolečka. Olej necháme v pekáčku rozpustit a rozložíme na něj kuře. Vložíme do trouby a z každé strany 10 minut opečeme. Přidáme cibuli, česnek a nakrájenou papriku. Necháme 5 minut redukovat a poté ke kuřeti můžeme přidat v míse smíchaná rajčata, cukr, kari a tymián. Přiklopíme pokličkou a necháme 30 minut dodělat. Poté vytáhneme, omáčku dochutíme a přimícháme petržel.
Podáváme posypané mandlemi.
Martina Mlsná