Coq au vin aneb kohout na víně patří mezi klasiku francouzské kuchyně. Pochází z oblasti Burgundska.
Jeho nejznámější je verze s červeným vínem, ale můžete se setkat s oblastmi, kde se připravuje s bílým vínem.
Jak název napovídá, hlavní roli v pokrmu hraje kohout nebo kohoutek, ale i samotní Francouzi bývají benevolentnější a často je nahrazují slepicí či kuřetem.
Připravte si tento skvělý pokrm doma, díky receptu z kuchařské školy Chefparade to bude hračka!
Pro 4 mlsouny:
100 g slaniny
olej nebo sádlo
250 g kořenové zeleniny
100 g šalotky
4 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
50 ml suchého červeného vína
bílý a černý pepř
bylinky (tymián, rozmarýn)
sůl, pepř, cukr dle chuti
Na oleji nebo sádle lehce opečeme slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotku. Restujeme dozlatova. Přidáme cukr, necháme jej zkaramelizovat, zalijeme vývarem a vínem v poměru jedna ku dvěma, přidáme bylinky, dochutíme solí a přivedeme k varu. Kohouta nebo kuře naporcujeme na čtvrtky a spolu s bylinkami vložíme do základu. Zakryjeme pokličkou a dusíme, dokud maso nezměkne. Porce masa vyjmeme, přidáme marmeládu nebo povidla a omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka. Nalijeme na porce masa a prohřejeme. Dochutíme solí.
Recept pochází z dílny Chefparade