Největší kulinářský festival, který se letos koná již pošesté, přichází poprvé i do jihomoravské metropole. Tradiční festival dobrého jídla a pití proběhne v Brně na koupališti Riviéra o víkendu 7. a 8. května.
Návštěvníci se mohou těšit na to nejlepší z klasické, molekulární nebo extrémní kuchyně. V Brně nebude chybět jedinečná gastronomie, živé show pod vedením věhlasných šéfkuchařů, soutěž o Jihomoravskou restauraci roku 2016 a další bohatý doprovodný program včetně sobotního koncertu Petra Koláře.
Festival se pro následující dva roky spojil se značkou domácích spotřebičů BOSCH společnosti BSH. Spolupořadatelem bude stejně jako vloni FTV Prima se značkou Prima Fresh.
Největší gurmánský festival připravil letos několik novinek. Hlavní scéna, která je tradičně nejsledovanější v rámci celého festivalu, se opět přemění v živou kulinářskou show s nejlepšími šéfkuchaři. Na hlavním pódiu BOSCH cooking stage se představí osobnosti gastronomie Zdeněk Pohlreich, Marcel Ihnačák, Petr Ocknecht, Karolína Kamberská nebo Petr Koukolíček a další. I letos se mohou návštěvníci pod jejich vedením v rámci hodinové show naživo seznámit s přípravou nejrůznějších delikates a také, pokud budou kuchařem vybráni, je přímo ochutnávat. Na pódiu tak mohou ochutnat tříchodové menu, ke kterému jim navíc přítomný sommeliér doporučí i skvělé víno.
Hlavní pódium doplní neméně zajímavá BOSCH workshop stage. Zde si mohou vždy čtyři návštěvníci uvařit nevšední speciality společně s kuchaři v plně vybavených kuchyních. Spektrum pódií rozšíří letos nově grill stage, kde návštěvníky čekají ty nejlepší lahůdky z grilu. Čtvrté pódium bude věnováno pražení kávy, které je rovněž novinkou. Program budou tvořit baristé, proběhnou zde ukázky latté art a příprava kávy ve všech podobách. Představí se zde nejen pražírny, ale i další partneři této stage.
Po celou dobu konání festivalu budou kuchaři pro gurmánské nadšence připravovat nejen klasickou gastronomii, ale mohou zažít také molekulární kuchyni, extrémní catering nebo svět entomofágie – neboli pojídání hmyzu, který je nazýván surovinou třetího tisíciletí.
Účastníci se také mohou těšit na překvapení letošního roku. Avantgardní kuchař Petr Koukolíček představí speciality připravené z masa odlovených, divoce žijících medvědů. „Na festivalu se zaměřím již tradičně na molekulární gastronomii, například Nitro zmrzlinu z mladého jehličí, připravenou v kapalném dusíku při -196°C, nebo Peprmintový likér „zelená“ v kostce. Dále budeme návštěvníkům festivalu nabízet pokrmy z našeho extrémního cateringu jako jsou speciality z krajty, krokodýla nebo žáby. Letošní novinkou však bude medvědí maso, které bude připraveno podle staroslovanského receptu, ale za použití moderních metod, určitě stojí za vyzkoušení,“ říká Petr Koukolíček propagátor molekulární gastronomie a autor knihy MOLEKULÁRNÍ GASTRONOMIE.
Součástí festivalu v Brně bude soutěž o Jihomoravskou restauraci roku, které se zúčastní TOP 15 restaurací jihomoravského regionu a okolí se svým soutěžním degustačním menu. O vítězi letošního ročníku mohou návštěvníci, spolu s odbornou porotou, rozhodnout svými hlasy v průběhu celého festivalového víkendu. Z vinařství se opět jako v loňském roce představí Via Vini, které bude hlavním partnerem v oblasti vín. Hlavním pivovarem festivalu bude pro letošní rok Pilsner Urquell. Na festivale nebude chybět ani množství stánků s delikatesami z celého světa.
Skvělou gastronomií však program zdaleka nekončí. Před 66 lety dne 9. května 1950 byl učiněn první krok k založení Evropské unie a od roku 1985 se tento den připomíná jako Den Evropy. Tento den bude připomenut i na brněnském koupališti Riviéra ve spojení s bohatým programem. V infostáncích se mohou návštěvníci dozvědět všechny informace ohledně evropské problematiky a aktuálních témat, které je zajímají. Připraven bude celodenní program – vystoupí úspěšný sólový umělec Petr Kolář nebo Markéta Krajčovičová ze svého pořadu Božské dorty od Markéty. Účastníci se mohou těšit na její kulinářskou show. Programem provede moderátor Ivan Vodochodský a hostem bude také zástupce Evropského parlamentu.
„Věříme, že první ročník festivalu v Brně přiláká, stejně jako na Bosch Fresh Festivalech v ostatních městech, tisíce gurmánů a že se stane inspirací pro všechny milovníky dobrého jídla a pití,“ dodává Martin Nauš, organizátor festivalu.
Otevírací doba:
sobota 7. května 10 – 21 hod.
neděle 8. května 10 – 18 hod.
Vstupné:
sobota nebo neděle 100,-Kč
ZTP a děti do 130 cm vstup zdarma
Držitelé platných průkazů ISIC/ITIC mají vstup na Bosch Fresh Festival zdarma
Více info na webu www.freshfestival.cz, Facebook Fanpage nebo na Instagram.com/fresh_fest