Z kukuřice nemusíte jíst jen popcorn. Vyzkoušejte si z ní připravit výtečný kukuřičný koláč. V tomto receptu se do něj dává jen zelenina, ale všichni masomilci si ho časem jistě přizpůsobí a budou do něj přidávát špek nebo slaninu.
Na plech o průměru 23 cm:
1 velká plechovka (nebo kukuřice ze 3 klasů)
vařené kukuřice nahrubo nasekané
2 hrnky mouky
1 lžička kypřícího prášku
1 velká lžíce soli
180 g másla nakrájeného na malé kostičky
¾ hrnku mléka
3 lžíce majonézy
2 lžíce citronové šťávy
700 g masitých rajčat
hrst bazalky
1 lžíce nakrájené pažitky
pepř
100 g nakrájeného cheddaru
Mouku smícháme s pečícím práškem a solí, přidáme ¾ másla a ručně vše zpracujeme ve směs připomínající krupici. Poté přilijeme mléko a mícháme, dokud se vše nespojí v těsto. Vše spojíme v jednu velkou kouli, kterou rozdělíme na dvě části
Na stůl rozložíme folii, položíme na ní těsto, přikryjeme další vrstvou těsta a těsto vyválíme tak, aby mělo v průměru 28-30 cm. Strhneme vrstvu folie, těsto vložíme do formy a vytlačíme ho až do okrajů. Sundáme i druhou vrstvu folie. Troubu předehřejeme na 200°C. Smícháme majonézu a citronovou šťávu.
Rajčata nakrájíme na malé kousky, kdo nemá rádi slupku, může rajčata předem oloupat.
Polovinu z rajčat rozprostřeme přes těsto, zasypeme polovinou kukuřice, bazalkou a pažitkou. Osolíme a opepříme. Toto zopakujeme ještě jednou. Vrstvu potřeme citronovou majonézou a posypeme sýrem. Zopakujeme proces s druhou částí těsta a přiklopíme jím sýrovou vrstvu. Těsto na povrchu nařízneme do kříže. Zbylé máslo rozpustíme a mašlovačkou ho rozetřeme po povrchu. Plech vložíme do trouby a pečeme, dokud těsto nezezlátne a směs uvnitř nezačne bublat – asi 30-35 minut.
Vytáhneme z trouby a necháme vychladit na pokojovou teplotu.
Martina Mlsná