Kukuřice, zklidní střeva i nervy

kukurice

Kukuřice pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. S pěstováním kukuřice začali Aztékové, Mayové a Inkové před 5 600 lety. V 16. století byla Španěly přivezena do Evropy a odtud se rozšířila do celého světa.

Kukuřice podle kvality zrna a tedy i využití se dělí na 5 základních typů. Některé jsou určeny pro přímou spotřebu a výrobu mouky, jiné slouží jako potrava pro dobytek, jako základní surovina pro výrobu škrobu, nebo lisování oleje. Kukuřici zvanou popcorn asi není potřeba dále představovat. Takzvaná sladká kukuřice je ta, jejíž klasy běžně konzumujeme.

Kukuřice obsahuje hodně vody a proto, aby si ji i sacharidy zachovala a měla sladkou chuť, se sklízí ještě před dozráním. Zrna kukuřice obsahují téměř 20% sacharidů, dále bílkoviny, tuky. Obsahuje také draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek a železo. Má vysoký podíl vitaminu B1- tiaminu, který v metabolismu přetváří sacharidy na glukózu, a tím vyživuje mozek a nervové buňky. Kromě tiaminu obsahuje i mangan, biotin pro hezkou pokožku a vlasy, niacin pro buněčnou energii a dobrou náladu, kyselinu pantotenovou jako obranu proti stresu a kyselinu listovou pro omlazování buněk a krvetvorbu.

Sacharidy obsažené v kukuřici jsou lehce stravitelné a dobře se vstřebávají, zklidňují střevní sliznici, dobře je snášejí lidé s celiakií, protože neobsahuje gluten. Je vhodné ji konzumovat při křečích způsobených plynatostí, či při zácpě.

Díky mírným diuretickým účinkům je vhodná při zvýšené hladině cholesterolu. Díky tomu, že mírně zpomaluje činnost štítné žlázy a proces trávení, hodí při stavech hubnutí a nervozity. Musíme mít na paměti, že ji je třeba konzumovat vhodně upravenou.

U dětí a v období dospívání je kukuřice zdrojem jak energie, tak látek nezbytných pro zdravý vývoj jak fyzický, tak mentální. U dospělých a starších lidí zase pomůže udržet kondici a celkovou vitalitu, pevné nervy a odolnost vůči stresu, a dokonce i pohlavní výkonnost.

Nejchutnější je čerstvá uvařená ve vodě nebo pečená přímo z klasu. Vyrábí se z ní mnoho výrobků, kukuřičná mouka – ta je stejně výživná jako samotné zrno, krupice, kukuřičné vločky, popcorn, či zahušťovadlo kukuřičný škrob.

Zralé klasy sladké kukuřice, které lze koupit čerstvé nebo zmražené, jsou výtečnou přílohou k jídlům. Dají se povařit v solené vodě, upravit na páře, péct, nebo grilovat. Samotná zrna můžeme připravit stejným způsobem. Běžně je koupíme sterilovaná.

 

Sandra Špačková
foto: Vlad Deep, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>