Masové závitky involtini vám prodají skoro v každém italském řeznictví. Jsou to tenké malé plátky hovězího nebo telecího masa, naplněné a lehce obalené ve strouhance. Doma je pak vložíte na pár minut trouby, a šťavnaté mlsání má za pár minut připravené.
Jelikož česká řeznictví tyto závitky zatím nenabízí, musíme si je připravit doma sami. Má to své výhody, jelikož nemusíme zůstávat jen u telecího či hovězího masa.
Pro 4 mlsouny:
4 krůtí prsa
250 g nakrájeného italského salámu nebo klobásy
70 g strouhanky
1 dcl mléka
1 stroužek česneku
1 svazek petržele
5-6 listů šalvěje
1 snítka rozmarýnu
1 mrkev
1 stonek celeru
400 g brambor
extra panenský olivový olej
sůl a pepř
Strouhanku ponoříme na 5 minut do mléka. Salám nebo klobásu nakrájíme drobné kousky. Uhněteme ze směsi hustou kaši a vmícháme i rozetřený česnek a na jemno nasekanou petržel a salám. Brambory oloupeme nakrájíme a ve vroucí osolené vodě vaříme po dobu 2 minut.
Krutí maso vyklepeme na tenké plátky a rozložíme na ně nádivku. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, podélně je rozložíme na nádivku a maso zabalíme. Svážeme je kuchyňským provázkem, aby se v troubě nerozmotaly.
Maso spolu s předvařeným bramborem dáme do pekáče a posypeme šalvějí a rozmarýnem a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme 30 minut.
Martina Mlsná