Také rádi mlsáte? A také máte obavy s přibývajících kil?
Pak ochutnejte tyto báječné křupavé placky bez cukru. Nejen, že jsou vynikající, zároveň obsahují hodně draslíku a vitaminu B.
Nenechte se odradit na první pohled nezvyklými ingrediencemi. Čerstvé datle dnes seženete ve větších supermarketech a pokud nemáte rádi proso, nahraďte jej třeba amarantem nebo merlíkem.
Obávat se nemusíte ani pšeničného šrotu. Vzniká mletím celých pšeničných zrn nahrubo a aniž byste o tom věděli, běžně jej konzumujete v pečivu.
Na asi 50 kousků:
125 g loupaných mandlí
50 g prosa
½ pomeranče
2 vejce
50 g pšeničného šrotu
Datle vypeckujeme a nasekáme najemno, stejně jako mandle. Proso v robotu rozemeleme najemno. Z pomeranče nastrouháme kůru. Zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Datle, mandle, pomerančovou kůru a zázvor smícháme. Vejce oddělíme. Bílky spolu se lžící studené vody vyšleháme. A poté postupně přimícháme žloutky. Přidáme datlovou směs, proso a pšeničný šrot a důkladně promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem. Za pomocí lžíce na plech vyskládáme jednotlivé placky. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C 10 – 15 minut, dokud nezačnou zlátnout. Poté vyjmeme, sundáme z plechu a necháme na mřížce vychladnout.
- Placky jsou nejlepší čerstvé, ale v uzavřené dóze v chladu vydrží i sedm dní.
Sandra Špačková
foto: eatsmarter