Křen, ředkvička a javorový sirup – zcela nesmyslná kombinace, říkáte si? Ale kdepak.
Tato nezapomenutelná kombinace je naprosto delikátní a výtečně se hodí k této krémové polévce, kterou neurazíte ani tu nejnáročnější návštěvu.
Pro 4 mlsouny:
120 g cibule
1 stroužek česneku
200 gbrambor
30 g másla
sůl
pepř
cukr
150 bílého vína
150 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce šťávy z limetky
60 g křenu
hrst nasekané pažitky
5 ředkviček
5 lžic olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu
Cibuli nakrájíme na jemné proužky. Česnek jemně nasekáme. Oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky.
Máslo rozpustíme v hrnci a cibuli, česnek a brambory na něm 3 minuty dozlatova podusíme, Během této doby osolíme, opepříme a pocukrujeme. Zalijeme vínem a necháme na polovinu zredukovat. Poté přilijeme vývar, smetanu a 0,5 l vody. Přivedeme k varu a přikryté vaříme 30 minut. Poté polévku za pomocí tyčového mixéru rozmixujeme a zakápneme limetkovou šťávou. V případě potřeby lehce dochutíme. Křen nastrouháme najemno a 20 g přimícháme do krémové polévky. Ředkvičky nakrájíme na velice jemná kolečka. Zbylý křen, ředkvičky, pažitku v míse smícháme s olejem , 2 lžícemi vody a javorovým sirupem.
Polévku podáváme ozdobenou ředkvičko-křenovou směsí.
rdc
foto: Anke Schütz, essen&trinken