Čerstvý chřest je opravdová dobrota a jeho sezóna je tu.
Připravte si tuto jednoduchou a velice chutnou polévku.
Jak poznat čerstvý chřest?
Chřest sklizený v den nákupu, poznáte tak, že když do něj zaryjete nehet, začne ze stonku vytékat tekutina. Takto čerstvý chřest asi nedostanete jinde než na trzích. Čerstvý chřest ale poznáte i jinak. Nesmí jít ohnout, pokud jej ohnete a stonek nepraskne, pak rozhodně není čerstvý.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule
4 lžíce másla
1 kelímek smetany ke šlehání
pepř
Z chřestu odřízneme zdřevnatělé stonky a nakrájíme na malé kousky. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme na něm cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme chřest a chvíli opékáme. Zalijeme vývarem a vaříme zhruba 10 minut, dokud chřest nezměkne. Špičky chřestu vyndáme na ozdobu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu a chvíli povaříme. Dochutíme pepřem.
Sandra Špačková
foto: Doug Beckers