Donesli jste si z lesa plné koše hub, které jste usušili nebo zamrazili a protože před přicházející zimou potřebujete najít místo pro jiné dobroty, nastal čas jejich konzumace?
Přemýšlíte, co s liškami? Jistě lišková omáčka bude Vašim favoritem, ale lišky jsou vynikající i v polévce.
Uvařte si ji taky, lišky polévce totiž sluší!
Pro 4 mlsouny:
100 g cibule
1 stroužek česneku
30 g másla
100 ml bílého vína
150 g žervé
sůl
pepř
1 lžíce petržele
Lišky očistíme a kuchyňskou utěrkou je osušíme. Hrst menších hub dáme stranou na servírování. Zbylé houby nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.20 gmásla rozpustíme a cibuli a česnek na něm necháme zesklovatět. Přidáme lišky a krátce opečeme. Zalijeme vínem a vývarem, přivedeme k varu, plamen stáhneme a 10 minut povaříme. Poté přimícháme žervé, osolíme, opepříme a tyčovým mixérem rozmixujeme do krému. Zbylé máslo opět rozehřejeme a zbyté houby 2-3 minuty opečeme a ochutíme solí a pepřem. Polévku podáváme s opečenými houbami a posypanou petrželí.
Sandra Špačková