Brambory, jeden z druhů zeleniny, které jsou k dispozici po celý rok.
Máte je rádi na jakýkoli způsob?
Chutná vám i bramborová polévka, ale přitom nemusíte klasickou šumavskou bramboračku?
Zkuste si uvařit tuto krémovou bramborovou polévku.
Je prostě vynikající.
Pro 4 mlsouny:
400 g brambor
2 lžíce másla
900 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany
1 plátek toustového chleba
40 g prorostlého špeku
muškátový oříšek
½ lžičky sušené majoránky
Cibuli nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme. Na rozpuštěném másle v hrnci cibuli podusíme, přidáme brambory, promícháme, osolíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přilijeme smetanu, přivedeme k varu a přiklopené vaříme 15-20 minut.
Mezitím natrháme lístky petržele a nasekáme. Toustový chleba a špek nakrájíme na kostičky. Špek na pánvi bez tuku opečeme dozlatova. Poté přidáme lžíci másla a nakrájený chléb. Orestujeme dozlatova. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Dochutíme majoránkou. Podáváme se špekovými toustovými krutony a petrželí.
Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt