Kousa Mahshi

O tom, že cuketa je v České republice nedoceněnou zeleninou jsme již psali. Jelikož je cuketa v tomto období snadno k dostání na každém trhu, přinášíme vám další inspiraci na její zpracování.

Není známo, odkud tento pokrm pochází. Oblibě se však těší v Jordánsku, Sýrii, Libanonu a Egyptě.

Právě z těchto exotických zemí se pokrm dostal do Evropy, kde má zcela jednoduchý název – plněné cukety.

Jak již tomu bývá u většiny jídel, setkat se můžeme s nepočtem variací.

Pro 4 mlsouny:

8 cuket (menšího vzrůstu – okolo 10 cm)

100 g mletého jehněčího masa

½ hrnku dlouhozrnné rýže

2 lžíce rajského protlaku

100 g rajčat – oloupaných rajčat

2 lžíce olivového ooleje

2 lžičky vody

¼ lžičky mletého nového koření

½ lžičky mleté ​​skořice

špetka soli a pepře

Jako přílohu je nejvhodnější podávat pita chléb a hustý jogurt, řeckého typu.

Rýži dáme vařit na pět minut (5 minut bohatě postačí. Rýže se dovaří později). Cuketu nakrájíme na silnější plátky. Plátky omyjeme v mírně osolené vodě. Vezmeme malý ostrý nůž a odstraníme jím dužinu. (Odložíme stranou). V míse si promícháme rýži, maso, dužinu, nakrájená rajčata, vodu a koření. Na menší pánvi si rozehřejeme olej, na kterém připravenou směs lehce osmahneme. Pak můžeme směsí každou cuketu naplnit. Cuketu dáme na dno většího hrnce a zalejeme vodou. Přidáme protlak a sůl. Přivedeme k varu, poté plamen zmírníme a pozvolna vaříme cca 40 minut – do úplného změknutí cuket. Můžeme podávat.

Tip pro mlsouny: Věděli jste, že plody do velikosti 20 cm jsou ty nejchutnější? Jsou křehké, šťavnaté s ještě nedovyvinutými semeny.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>